Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Άσκηση και κορονοϊός





ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Οπώς εξηγεί ο καθηγητής ανοσολογίας στο «Appalachian State University» των ΗΠΑ: «Το μυστικό βρίσκεται στη σύνδεση των κυττάρων που παράγει η άσκηση και που το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί κατά των ιών και των βακτηριδίων. Αυτά, κατά τη διάρκεια της άσκησης μεταφέρονται και κινούνται ταχύτερα μέσω του οργανισμού και συμβάλουν στην προστασία του. Όταν τελειώνει η προπόνηση, ο οργανισμός επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μα όσο πιο συχνά γυμνάζεται κάποιος, τόσο ο οργανισμός του γίνεται σταδιακά πιο ισχυρός απέναντι στους εξωτερικούς εισβολείς που απειλούν την υγεία μας».



ΚΑΝΩ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΡΡΩΣΤΟΣ;

Κάπου εδώ βέβαια γεννάται ακόμα ένα ερώτημα και έχει να κάνει με όσους είναι «άρρωστοι» με την προπόνηση και δεν θέλουν να σταματήσουν ακόμα και όταν έχουν κάποιο κρύωμα ή κάτι μεγαλύτερο. Τι πρέπει να κάνουν αυτοί; Οσον αφορά το απλό κρυολόγημα και στην περίπτωση βέβαια που το σώμα δεν είναι εξασθενημένο και σε καμία περίπτωση δεν έχει πυρετό, τότε η ήπια άσκηση ενδείκνυται. Όχι όμως υπερβολές, έντονες προπονήσεις και όχι εάν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα αναπνοής.


(πηγή:  www.physiomart.gr)


Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Δραστηριότητες για παιχνίδι στο σπίτι


Το παιδί έχει πλαστεί για να μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι η «αναπτυξιακή τροφή» του παιδιού που θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις πνευματικές και σωματικές του δεξιότητες και ικανότητες και να καλλιεργήσει τη φαντασία του ώστε στη συνέχεια να αποκτήσει πρότυπα και συμπεριφορές, που θα το βοηθήσουν να διαμορφώσει σε ένα μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά του.




Ένα μεγάλο ηλικιακό ταξίδι είναι αυτό που θα γίνει από την ηλικία 5-10 ετών. Ένα ταξίδι που διαρκεί από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την εδραίωση σύνθετων μαθησιακών απαιτήσεων Δ΄ Δημοτικού, Σε αυτές τις ηλικίες το παιδί αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό δεξιότητες, κλίσεις και ενδιαφέροντα, γι’ αυτό και οι γονείς καλό είναι να επιλέγουν τα παιχνίδια βάσει αυτών. Σύμφωνα με τον Piaget, ολοκληρώνεται το  «προεννοιολογικό στάδιο» (προ-λογική σκέψη και λύσεις προβλημάτων) όπου ακόμα πιο σύνθετα προβλήματα λύνονται μέσω της αναπαράστασης και της γλώσσας η οποία εξακολουθεί μαζί με τη σκέψη είναι ακόμα εγωκεντρικές και το παιδί μεταβιβάζεται στο «στάδιο συγκεκριμένων λειτουργιών». Σε αυτό το στάδιο επιτυγχάνεται η αναστρεψιμότητα στη σκέψη και λύνει τα προβλήματα διατήρησης. Αναπτύσσονται οι λογικές λειτουργίες και εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν μπορεί όμως ακόμη το παιδί να λύνει πολύπλοκα λεκτικά και υποθετικά προβλήματα. Κατά Erickson, το παιδί προχωράει στην «εργατικότητα». Κατά την περίοδο αυτή το παιδί συγκρίνει τον εαυτό του με τους ομοίους του. Τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικές κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες. Αν είναι εργατικά, αποκτούν κοινωνικές και ακαδημαϊκές ικανότητες και νιώθουν αυτό-επιβεβαίωση. Αποτυχία στην απόκτηση αυτών των σημαντικών ιδιοτήτων οδηγεί σε αισθήματα κατωτερότητας. Σημαντικοί κοινωνικοί παράγοντες είναι οι δάσκαλοι και οι όμοιοί τους.
Τα παιχνίδια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να βοηθούν το παιδί να αναπτύξει νέες επιδεξιότητες και τη δημιουργικότητά του. Ολοκληρώνεται σταδιακά η φάση που μέσα από το παιχνίδι και τις διασκεδαστικές εμπειρίες το παιδί εξακολουθεί να φορμάρει, αξιολογεί, κατηγοριοποιεί και ξεκαθαρίζει τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις σύνθετες δράσεις και οδηγείται στο στάδιο όπου το παιχνίδι και οι διασκεδαστικές εμπειρίες έχουν ξεκάθαρες δομές και κανόνες και περιλαμβάνουν ανάπτυξη δεξιοτήτων και κοινωνική διαντίδραση μέσα σε ατμόσφαιρα ανταγωνισμού. Οι δράσεις και τα αποτελέσματα, συγκρίνονται με τους συνομήλικους. Έτσι τώρα πια το παιχνίδι σχετίζεται με ομάδα συνομηλίκων σε αυξανόμενο περιβάλλον συναγωνισμού. Η επικύρωση από τους συνομηλίκους γίνεται μέσω του αποτελέσματος του παιχνιδιού. Οι γονείς βοηθούν και επικυρώνουν όταν λείπουν οι συνομήλικοι.

-Αθλητικός εξοπλισμός (μπάσκετ, τέρματα κλπ)
-Ψαλίδια με αμβλυμμένες άκρες, σετ ραπτικής
-Πατίνια με προστατευτικό εξοπλισμό
-Σχοινάκι
-Ποδήλατα
-Επιτραπέζια παιχνίδια
-Κουκλοθέατρο, μαριονέτες
-Βαλιτσάκια γιατρού και νοσοκόμας
-Αντικείμενα εικαστικά
-Υλικά δραματοποίησης
-Δραστηριότητες νοικοκυριού όπως μαγείρεμα, σιγύρισμα, κηπουρική, περιποίηση ζώου
-Ομαδικά παιχνίδια
-Παιχνίδια στον Η/Υ
-Μουσικά όργανα
-Μικρά εργαστήρια δραστηριοτήτων
-Παιχνίδια για την εκμάθηση αριθμών, γραμμάτων, γραφής
-Ακροστιχίδες
-Παιχνίδια σύνθετων κατασκευών
-Παιχνίδια διαφορών
-Παιχνίδια προβολής εικόνων (π.χ. view master, video projector κλπ)
–Σετ χειροτεχνίας
–Σύνθετα παζλ


Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Τί είναι τα Κ.Δ.Α.Π.


Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι παιδαγωγικοί χώροι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, που προσφέρουν χαρά και διασκέδαση. Σκοπός τους είναι να παρέχουν παιδαγωγικές δραστηριότητες ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού, αλλά να βοηθήσουν συγχρόνως και τους γονείς που εργάζονται. Τα παιδιά κάνουν φιλίες, δυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες και εξελίσσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν. 

Μένουμε σπίτι



Μπορεί ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης να έκλεισαν λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, παρ’ όλα αυτά η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ηράκλειας σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό των δομών, προχώρησαν σε μια προσπάθεια να μείνουν οι παιδαγωγοί κοντά στα παιδιά και τους γονείς τους δημιουργώντας το ιστολόγιο αυτό, μέσα από το οποίο θα προτείνονται τρόποι ώστε να περνάνε τα παιδιά δημιουργικά τον χρόνο τους.
Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο να τονώσει ψυχικά γονείς και παιδιά, να διατηρήσουν μια- σχετικά- φυσιολογική ρουτίνα, να τους δημιουργήσουν κίνητρο για αλληλεπίδραση μεταξύ τους και να προτείνουν ιδέες για τρόπους διασκέδασης και δημιουργίας έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό κάθε σπίτι μετατρέπεται σε εικαστικό εργαστήρι, που περιλαμβάνει ζωγραφιές, κατασκευές, παραμύθια, παιχνίδια και άλλες δράσεις.